Soğanlı Vadisi ve Bez Bebek’ler
  1. Anasayfa
  2. El Sanatları

Soğanlı Vadisi ve Bez Bebek’ler

0

Soğanlı Vadisi – Kayseri
Her ne kadar, Kapadokya bölgesine dahil olsada coğrafi sınır olarak, Kayseri ili Yeşilhisar ilçesinde Soğanlı Köyünde yer alıyor. Çok fazla tanınmayan bölge, Erken dönem Hristiyanlık tarihinden bir çok iz taşıyor.

Kayseri’ye 80 kilometre uzaklıkta, binlerce yıldır farklı hayatlara tanıklık eden yeşillikler içerisindeki Soğanlı Vadisi, güvercinlik, mağara, barınak, kilise ve manastır olarak kullanılan ilginç kaya oluşumlarına ev sahipliği yapmaktadır. Coğrafi olarak çok ilginç bir yapısı olan Soğanlı vadisi, çok eski bir yerleşim alanı olarak Roma devrinden kalan kiliseleri ile ünlüdür.

Bu kiliselerin en ünlüleri; Aziz Barbara (Tahtalı), Karabaş, Kubbeli ve Yılanlı kiliseleridir.
Hıristiyanların inançlarını yaşatmak için 4’üncü yüzyılda yerleşmeyi seçtikleri bu korunaklı vadide bugün rastlanan kilise kalıntıları arasındaki Kubbeli Kilise, İncil’den sahneler betimleyen güzel fresklerle süslü çok sayıda kilise bulunmaktadır. Bugünkü yerleşim de tarihi kalıntılarla iç içe geçmiş durumda. Konuklarına gülen yüzleriyle karşılayan Soğanlı halkının bir özelliği daha var: rengarenk giysileri ve boncuklarıyla birbirinden güzel el yapımı Soğanlı bebeklerinin yaratıcıları onlar. Bezden yapılan bu bebekler çok popüler.

Soğanlı Bez Bebekleri
Özgün bir hediyelik eşya olarak kolleksiyonlarda yerini alan Soğanlı Bez Bebeklerinin ortaya çıkış hikayesi ve kendine özgü çizgileri ile yörede yaşıyan kadınların el emeği, göz nuru ile nesilden nesile aktarılan bir kültür mirası.
Yaklaşık 60 yıl önce bir öğrencinin ödevi için annesi tarafından yapılan ilk bez bebek, turistler tarafından beğenilince yörede kalıcı bir kültür eseri oluyor.


Soğanlıda yaşayan kadınlar her gün ziyarete gelen turistler için bu “Bez Bebek”leri yaparak sergiliyor.
İlk yapılışında ahşap kullanılmayan, sadece kumaştan imal edilen bez bebekler, bu gün demir ızgaralar üzerine, sünger ve bez parçaları kullanılarak üretilmeye devam ediyor.
Üretimi yöredeki kooperatif aracılığıyla işletmeye dönüştürülen bu bebekler, kültürel bir miras olma yolunda ilerliyor. Her annenin çocuğuna öğreterek bu kültürü korumaya çalıştığına şahit oluyoruz.

Karabaş Kilisesi
Yeşilhisar ilçesi, Soğanlı köyünde bulunmaktadır. 6. yy’ da inşa edilmiştir. Kilise Roma döneminin karakteristik özelliklerini taşır. Kilise ve duvarları 11. ve 13. yüzyıllarda tekrar inşa edilmiştir. İlk olarak basit çizgiler ve motiflerle süslenmiştir. Freksler 11. yüzyılda toprak boya ile yapılmıştır. Yağlı boyanın keşfinden sonra toprak boyalar yerine yağlı boyalar kullanılmıştır. Bu kilise Soğanlı’nın sanat değeri bakımından en büyük ve en güzel kilisesidir. Kilise dört kısımdan oluşur. Peygamber İsa’nın doğumu, vaftizi, havlu ile kurulanması, dini mücadeleleri, çarmıha gerilişi ve Saint Jean’in canavarı boğuşu gibi kompozisyonlar, 12 havarinin ve diğer azizlerin resimleri, Bizans ve Türk (Selçuklu) motifleri kilisenin iç duvarlarını süslemektedir.

Karabaş Kilise, Soğanlı Köyü

Her yıl yaklaşık 50bin ziyaretçi ağırlayan kilisede 10-12. yy’dan kalma fresklerde Hz.İsa ve Havarileri bulunmakta. Ancak yeterince korunmayan bu freskler her gün tahrip olmaya ve yavaş yavaş yok olmaya devam ediyor.

İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir