Kapadokya’da Türk Halısı Üretimi
  1. Anasayfa
  2. El Sanatları

Kapadokya’da Türk Halısı Üretimi

0

İpek, kilim üretimi ile bilinen Anadolu’nun diğer önemli yerleri arasında Kayseri’yi öne çıkaran şeydir. Bu değerli iplik, satın alınması ciddi bir yatırım olarak kabul edilir ve en özel halıları yapmak için kullanılır. Uzun ve karmaşık ipek halı dokuma süreci, kozasından özenle çözülmüş ham ipeğin sıcak sabunlu suda yıkanmasıyla başlar.

İplik durulandıktan sonra suya boya eklenir. Renk, herhangi bir halı veya kilimin çok önemli bir unsurudur. Genellikle özel bir öğenin kökenini belirlemek için ise renkler kullanılır. Günümüzde sıklıkla kimyasal boyalar kullanılsa da geçmişte ipler, tamamen çeşitli yerel bitkilerin köklerinden elde edilen boyalarla renklendirilirdi. Tarifleri ise esnafın sırları arasında yer almaktadır. Bu nedenle, aynı malzemenin farklı boyacılar tarafından kullanılması, toprak tipi veya yerel mikro iklim gibi diğer faktörlerden de etkilenmesiyle, değişen renk tonlarına neden olmaktadır.

Boyanan iplik, renk paletine göre bölünür ve kurumaya bırakılır. İplikler hazır olduktan sonra tezgahlara yüklenir ve istenilen halının ölçülerine göre bükülür. İpliğin kalınlığına bağlı olarak, dokuma işlemi altı aydan -30×40 cm’lik küçük dekoratif parçalar için-, iki metrekareden büyük halılar için birkaç yıla kadar sürebilir.

Halı Dokuma Tezgahı

İpek iplikler pürüzsüz ve parlak olduğundan, ipek kullanılarak atkı (yatay dokuma) üzerine dokunan saf ipek halılar, 180 derece döndürüldüğünde değişen renklerin optik yanılsamasına neden olur. Farklı açılardan bakılan aynı model, farklı görünmektedir. Dikey iplikler (çözgü) yatay ipliklerden daha kalınsa, halının çerçevesini yapmak için iki farklı malzeme kullanılmış demektir. Saf ipek bir halı sadece çok ince değil, aynı zamanda pürüzsüzdür. Böylece zeminde kolayca kaydırabilir ve döndürebilirsiniz (bu nedenle, bunların çoğu üzerinde yürümek yerine duvarlara asılır veya resimler gibi çerçevelerde sergilenir). Karışımlar ise dönmeye karşı daha dirençli olma eğilimindedir. Kalın ve yumuşak iplik pamuk; kalın ve insanı kaşındıranlar ise saf yün anlamına gelir.

İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir