Kapadokya Türk Hamamı

Hamam, Arapça Hammam kelimesinin dilimize geçmiş özel bir sistem ile ısıtılan, sıcak ve soğuk suyu bulunan yıkanma amacıyla kullanılan yapı anlamına gelmektedir.
Antik Roma’dan günümüze kadar uzanan hamamlar yalnızca temizlik değil eğlence ve sağlık için kullanılan hamamlar günümüzde bile hala aynı o dönemdeki kadar ilgi görmektedir.

Türk hamamları başlıca, yıkanan kimselerin geniş bir sofa çevresinde seki şeklinde uzanıp dinlendikleri soyunma yerleri, soğukluk ve sıcaklık adı verilen yıkanma yerleri ve külhan adı verilen ısıtma yerleri olmak üzere üç ana bölümden oluşur.


Yıkanma işlemi soğukluktan geçerek kurna başı denilen herkesin tek tek yıkandığı bölüm ile başlar. Burada aynı zamanda üzerinde ter atılan mermer kaplı zeminden yüksek geometrik şekilli göbek taşı bulunur.
Isıtma yeri külhan ise hamamın alt bölümünde yanan ateşin olduğu yerdir. Ateşten yükselen alevler ve duman mermer zemin içerisindeki özel yollar ve duvarlardan geçerek ısıtmayı sağlar ve tüteklik adı verilen bacalardan dışarı çıkar.

Hamam bir kültür temsilcisidir ve Anadolu toprakları içinde yaşama dair bir yansımadır. Farklı kültürlere sahip kişilerin edineceği hamam tecrübesi kişinin ilerleyen hayatı için çok güzel bir anı olarak yerini bulacaktır.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık