Galip Körükçü Kimdir? – Chez Galip

Kapadokya’nın en ilginç ve turistler tarafından en çok merak edilen mekanlarından birisi Saç Müzesi’dir. Ve bu müzenin fikir babası Galip Körükçü’dür. Peki kimdir galip körükçü?

İlk ve ortaokulu Avanos ta okudu. Sonrasında sırasıyla Adapazarı, Nevşehir de lise ve en son Ankara da yüksekokul eğitimlerini tamamladı. Henüz ilkokula başlamadan, ailesinde 4. Kuşak çanakçı olan babasının yanına gidip, onu izlemekten büyük haz alırdı. İlerde bu sanatta söz sahibi olacağını bilircesine büyük bir hevesle babasına ait atölyede vakit geçirirdi.

        Galip Körükçü 5. Kuşak olarak babasından öğrendiği bu sanatı yeni nesillere aktarmaya kararlıydı. Büyük heves ve sevgiyle başladığı mesleğini daha da geliştirip renklendirecek yeteneğe sahipti. 2 sene babasına çamur hazırlayıp, onun çalışmalarını izlemekle geçti. 9 yaşına geldiğinde artık çanakçı tezgahı nın başına geçmeye hazırdı. Yaptığı formlar çok beğeni gördü. Avanos ta yapılan sadece 10 – 15 kadar geleneksel formlar vardı, Galip Körükçü bu sayıyı gözle görülür şekilde artırdı ve bu sanatta farklı bir bakış açısı ortaya çıkardı. (ABC news)

Galip Körükçü’ nün yaptığı, geleneksel Avanos çanaklarından oluşan sanat eserleri Fransa Paris te bulunan Musee de l’homme da sergilenmektedir. 1973 te yazılmaya başlanan ve 1974 te tamamlanan Musee de l’homme adıyla yayınlanan kitapta Galip Usta ya ve yaptığı ürünlere ayrıca geniş bir yer verilmiştir.

        Sonrasında Dünya’nın her yerinde yaptığı sanat ilgi çekmeye başladı ve Gazeteler, Dergiler, TV programları ve belgesellere konu oldu. Dünyanın birçok ülkesinde Avanos’un Çanak Çömleğini tanıttı.

Başta Avrupa olmak üzere Asya’nın birçok ülkesine davet edilerek, çömlekçilik hakkında bilgiler verdi ve sanatını anlattı.Meslek Avanos ta babadan oğula geçtiği için sadece erkeklerin mesleği olarak adlandırılırdı. Galip Ustanın, kariyerinde belki de en büyük öneme sahip olan olgu ise 1976 da kadınların da bu mesleğin içinde olmalarını sağlamasıdır.Bu meslek Galip Usta ile birlikte sadece erkeklerin mesleği olmaktan çıkmış ve kadınlar da bu işte başarılar ortaya çıkarmışlardır. Her sene dünyanın farklı ülkelerinden öğrenciler kabul ederek bu işin stajını verir. Öğrencilerin çoğunluğunu kadınlar oluşturur. Galip usta çanakçı olması sayesinde dünyada ilk ve tek olan kadın saçı müzesinin sahibidir. Bu saç müzesi 1998 de Guinness rekorlar kitabına girmiş ve 2009 da ABC NEWS e göre dünyanın en ilginç 6. Müzesi seçilmiştir.

LILIAN KÖRÜKÇÜ VAN DER ZEE

Lilian, 1949 – Hollanda /Amsterdam  

Hollanda’da sanat ve sanat-terapi eğitimi aldı. 1973’te mezun olduktan sonra 2 yıl boyunca çeşitli ülkelere seyahat etti ve buralarda çalıştı. 1975 ile 1980 yılları arasında bir psikiyatri hastanesinde ’’art terapist’’ olarak ve Amsterdam’daki antropolojik Tropikal müzenin çocuk bölümünde çalıştı.

1980 ve 1982 yılları arasında Hollanda’da seramik sanatçısıInaBakker’in atölyesinde çalıştı ve kendisinden çamura ve sanata karşı birçok farklı bakış açısı ve aynı zamanda farklı pişirme, sırlama, fırın yapma tekniklerini öğrendi.Türkiye gezisi sırasında kendisini kalmaya ve çanak çömleklerinin süslemesine yardım etmeye davet eden çömlekçi Galip Körükçü ile tanıştı.

1982’den beri Galip ile Avanos’ta yaşıyor ve çalışıyor. 1985 ve 1986’da Ankara’da Hacettepe Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Galip ve atölyede çalışan diğer kişilerle birlikte yaptığı daha modern ve özgün çalışmalarının yanı sıra Kapadokya’da çeşitli kurslar ve tatiller düzenlemektedir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık