Ağzıkarahan Kervansarayı
  1. Anasayfa
  2. Kapadokya Tarihi

Ağzıkarahan Kervansarayı

0

Ortaçağda özellikle ulaşım konusunda han ve kervansarayların önemi büyüktü. Dönemin en önemli ve güvenli konaklama yerleri arasında olan han ve kervansaraylar 1 günlük yürüyüş veya yarım günlük at mesafesi olarak ölçülen yerlerde kurulurdu.

Ağzıkarahan Kervansarayı’da bölgenin ulaşımında, Konya ile Ürgüp arasındaki en önemli duraktı.

Görkemli mimarisiyle dikkat çeken ve En önemli Selçuklu eserleri arasında sayılan Ağzıkarahan, Aksaray’a 16 Km Mesafededir.

Aksaray Sultanhanı’ndan sonra Kapadokya’da ikinci durak Aksaray-Nevşehir karayolunun 15. km’sinde yer alan Ağzıkarahan’dır. Bulunduğu köyle aynı adı taşıyan kervansarayın, diğer adı da Hoca Mesud Kervansarayı’dır. Ağzıkarahan’ın 2 kitabesine göre yapımına zengin bir tüccar olan Hoca Mesud bin Abdullah tarafından 1231 yılında başlanmış, 1239’da tamamlanmıştır. Kervansaray’ın holü I. Alaaddin Keykubat, avlusu ise oğlu II. Gıyaseddin Keyhusrev zamanında yapılmıştır.

Ağzıkarahan, portalleri, köşk mescidi, kuleleri ve diğer mimarî özelliklerinden dolayı kale görünümlü sultanhanlarını hatırlatmaktadır. Avlu ortasında anıtsal bir yapı gibi görünen ve dört kemer üzerine oturan köşk mescit, etrafında ise revaklı ve kapalı mekanlar yer alır. Ağzıkarahan süslemelerinde insan, hayvan ve bitkisel motiflerin tercih edilmemiş olması hana farklı bir özellik kazandırmıştır. Hanın dışında güney tarafında dikdörtgen planlı bir de hamamı bulunmaktadır. Ağzıkarahan, Karamanlılar ile Memreş adlı bir Türk beyi arasındaki çatışmada büyük tahribe uğramış, iki kulesi yıkılmış; 14. yüzyıl başlarında Kerimeddin Gazan Han tarafından yeniden yaptırılmıştır.

İlginizi Çekebilir
belediye bina

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir